Brødkrumme Brødkrumme

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Typer af pollen

De vigtigste allergene pollen kommer fra vindbestøvede træer, græsser og urter. I Danmark drejer det sig om el, hassel, elm, birk, græs og bynke. Fælles for de nævnte planter er, at de danner store mængder pollen, der spredes med vinden.

For eksempel kan en enkelt birkerakle indeholde op mod seks millioner pollen, der pga. deres form og lille størrelse er i stand til at holde sig svævende i luften i lang tid. Nogle luftbårne pollen kan flyve op mod 50 km eller mere med vinden. Birkepollen er de mest "berejste", herefter kommer el og hassel, mens de større pollen fra fx græs kun flyver få hundrede meter fra moderplanten alt afhængig af vindhastighed.

De forskellige planters evne til at sprede pollen er individuel. Samtidig er mængden af pollen i luften afhængig af temperatur, vindforhold, luftfugtighed og tidspunkt på døgnet. Generelt afgiver træer flest pollen først på formiddagen og frem til frokost, men fordi pollen kan holde sig svævende i dagevis, kan de give gener på andre tider af døgnet.

Om foråret er det pollen fra træer, der giver høfebersymptomer. Det meste af sommeren er der pollen fra græs og urter i luften, og i løbet af sensommeren stiger antallet af svampesporer.

Læs mere om de forskellige planters sæson i venstremenuen.

Allergi over for pollen fra forskellige træer

Det er ret udbredt, at personer med allergi over for pollen fra træer, reagerer på pollen fra flere forskellige træer. Det sker hyppigst på pollen fra træer, der tilhører den samme botaniske familie, fx birkefamilien med birk og el.

Årsagen er, at allergener i pollen fra træer ligner hinanden. Specielt er der stor lighed mellem allergener fra andre træarter og birkepollen, som er dominerende. Det gælder blandt andet for pollen fra planter tilhørende birkefamilien (fx birk, el, hassel og avnbøg), og for pollen fra planter i bøgefamilien (fx bøg, eg og kastanje). Lægen bruger detfor birkepollen, når de undersøger for allergi over for pollen fra træer.

Hvor lang er pollensæsonen?

I gennemsnitlige sæsoner er der pollen i luften fra midt februar til slutningen af august. Men længden af pollensæsonen er afhængig af de meteorologiske forhold og kan derfor variere med op til to måneder fra år til år. Det gælder især for pollen fra træer.

Endvidere er der stor variation i mængden af pollen fra år til år. Dertil kommer variationer melllem de enkelte landsdele.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Medlemskab for dig med pollenallergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med pollenallergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Læs mere:

 

GUIDE: Værd at vide om pollen og høfeber

Læs vores guide om pollen og høfeber


Video: Sådan måler vi pollen

Se processen bag vores pollentællinger


Rådgivning når det passer dig

Bliv medlem og få adgang til online rådgivning

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Pollental-app

NYHED:
Forbedret
5-døgnsvarsling

Hent appen i App Store

Hent appen i Google Play

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Planteguide - app

Brug vores app PlanteGuide til at blive klogere på naturen omkring dig.

Du finder appen i App Store.

 

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Fokus på
Høfebermedicin