Brødkrumme Brødkrumme

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Sådan måler vi pollen

Det er Astma-Allergi Danmark, der står for at måle pollen og svampesporer i Danmark. Det er et omstændeligt arbejde, der kræver tid og tålmodighed.

Sådan måler vi Dagens Pollental

Lederen af pollenarbejdet uddanner biologistuderende i aerobiologi, så de lærer at analysere pollen og sporer. Hver sæson arbejder 5-6 studerende på vores pollenteam med at udarbejde Dagens Pollental, dagens niveau for svampesporer og Dagens Pollenvarsling.

Vi fanger pollen to steder

Der er to pollenfælder i Danmark. Den ene står i København på taget af Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) og den anden står på taget af Regionshospitalet i Viborg. Astma-Allergi Danmarks arbejde med at registrere antallet af pollen foregår på vores pollenkontor hos DMI i København.

Vi vil meget gerne måle pollen flere steder i Danmark. Desværre er det ikke lykkedes at skaffe midler til det endnu. Vi arbejder for minimum en målestation i hver region. 

Sådan fanger vi pollen

Pollen bliver fanget i luften af en speciel fælde, en pollenfælde (se foto tv.). Den ligner mest af alt en støvsuger med en styrehale, og den suger konstant luft til sig. Pollenfælderne er placeret 15 meter over jorden.

Pollenfælden skal stå i 15 meters højde, for at den ikke bliver påvirket af pollen fra meget lokale kilder. Hvis pollenfælden stod på jorden i en gade, ville den kun måle lokalt og være meget påvirket af fx et stor birketræ i gaden. En pollenfælde, der står højt fx på et tag, indsamler pollen fra en radius af ca. 30 km. Den indsamlede mængde er et gennemsnit af antal pollen i en kubikmeter luft over et døgn.

I Danmark bruger vi pollenfælder af mærket Burkard 7-day Recording Volumetric Spore Trap.

Fælden gemmer pollen enten på en strimmel monteret på en tromle eller direkte på en lille glasplade, som sidder i en slæde. Begge dele styres af et lille urværk i fælden, som sikrer at tromle eller glasplade bevæger sig 2 mm i timen.

Glaspladen bruges til at samle pollen over et døgn, mens strimlen bruges til at samle pollen i længere perioder – op til en uge. Både strimlen og glaspladen smøres med en klæbrig silikoneopløsning så partikler, der suges ind i pollenfælden, kan sætte sig fast.

Pollenfælden tømmes præcist på samme tid hver gang – både til de daglige og ugentlige målinger. Strimlen eller glaspladen bliver taget ud af tromlen, smurt med et farvestof og indlejret i glas.

Alle pollen tælles manuelt

Når pollenfælden er tømt, kan pollentællerne gå i gang med at identificere og tælle antallet af de forskellige pollen. Det foregår på mikroskop efter internationale standarder. Hver enkelt glasplade eller strimmel tjekkes, og antallet af pollen bestemmes og tælles manuelt.

Det er et langsommeligt og ressourcekrævende arbejde, men det er i øjeblikket den eneste måde at gøre det på, og pollen tælles sådan i det meste af verden. Det skyldes, at det er meget svært at fremstille teknologi, der automatisk kan skelne den ene type pollen fra den anden.

Udover de seks mest allergirelevante pollen bliver 17 andre typer af pollen også registreret samt de to sporetyper Alternaria og Cladosporium.

I pollensæsonen tømmes fælden hver dag kl. 13 i København og Viborg.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Medlemskab for dig med pollenallergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med pollenallergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Læs mere:

 

GUIDE: Værd at vide om pollen og høfeber

Læs vores guide om pollen og høfeber


Video: Sådan måler vi pollen

Se processen bag vores pollentællinger


Rådgivning når det passer dig

Bliv medlem og få adgang til online rådgivning

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Pollental-app

NYHED:
Forbedret
5-døgnsvarsling

Hent appen i App Store

Hent appen i Google Play

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Støt vores arbejde

Er du en glad bruger af Dagens Pollental?

Så klik her og støt vores arbejde!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Fokus på
Høfebermedicin