Din hverdag
Her finder du gode råd og tips til hverdagen med astma, allergi, eksem og høfeber.
Den Komplette Pollenkalender kan bruges som redskab til diagnosen pollenallergi og i særdeleshed, hvis der er tale om krydsreaktioner til andre pollen. Krydsreaktioner er vigtige, da de kan have indflydelse på både diagnose og behandling.
Pollen fra træer i samme familie eller hovedgruppe indeholder allergener, der ligner hinanden. Det gælder bl.a. for birkefamilien (birk, el, hassel, avnbøg) og bøgefamilien (bøg, eg, kastanje).
Det betyder fx, at patienter med birkepollenallergi kan reagere på pollen fra el og hassel og dermed udvise symptomer, selv om birkepollensæsonen enten endnu ikke er startet eller allerede afsluttet. Sjældnere ses også krydsreaktioner mellem andre grupper fx mellem bøg, eg, kastanje, ask, elm eller pil.
Saften fra græs kan også give symptomer, fx når man slår græsplænen eller går på nyslået græs. Personer med græspollenallergi reagerer normalt på pollen fra de fleste græsarter. Herunder hvede, havre og byg, hvis man er tæt på en kornmark i blomst.
Personer med allergi over for bynkepollen kan få symptomer ved kontakt med pollen fra andre kurvblomster, fx mælkebøtter og margueritter. Det er dog ikke særlig almindeligt.
Vær dog opmærksom på mulig krydsreaktion med pollen fra den stærkt allergene bynkeambrosie, som er i fremgang i Danmark. Den blomstrer i august/oktober, kan give kontaktallergi og ses ofte steder, hvor der fodres med fuglefrø.
Det er almindeligt, at pollenallergikere har krydsreaktioner og oplever symptomer på allergien ved at spise visse fødevarer. Nedenstående liste viser kendte krydsreaktioner, hvor enkelte forekommer hyppigt. Det ses sjældent, at alle de nævnte fødevarer giver symptomer hos samme patient.
Frugter: Abrikos, blomme, fersken, kirsebær, kiwi, nektarin, pære og æble
Grøntsager: Gulerod, kartoffel, tomat, peberfrugt og selleri
Nødder: Hasselnød, jordnød/peanut, mandel, paranød og valnød
Frugter: Appelsin og melon
Grøntsager: Tomat og ærter
Nødder: Jordnød/peanut
Frugter: Melon og solsikkekerner
Grøntsager: Peberfrugt, gulerod, pastinak, persillerod og selleri
Krydderurter: Kamille og persille
Krydderier og krydderurter kan give symptomer, hvis man er allergisk over for selleri og samtidig er allergisk over for bynkepollen eller birkepollen. Reaktioner over for krydderier og krydderurter forekommer sjældent.
Anis, karry, merian, basilikum, koriander, oregano, dild, kommen, paprika, estragon, løvstikke, sort peber, fennikel, malurt og timian.
Nogle mennesker med pollenallergi får uventet symptomer, når de spiser rå eksotiske frugter og grøntsager, fx på rejser. Har man normalt kraftige reaktioner på mad, er det en god idé at nøjes med små bidder af frugter og grøntsager, indtil man ved, om man kan tåle dem.