Brødkrumme Brødkrumme

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Platan

Platan er et vildtvoksende træ, der oprindeligt stammer fra Østeuropa. Træet er populært i byerne i Danmark, fordi det tåler en del bilos og allerede er vant til et varmere klima. Men pollen fra platan kan give allergi.

På en skala fra 1-5 ligger platanpollens allergipotentiale på 2-3, hvor 5 er det værste fx birk. Hovedsageligt giver platanpollen allergisymptomer, fordi det allergene stof ligner allergener i birkepollen. Men platanpollen kan også give krydsreaktioner, hvis du har allergi over for el, hassel, avnbøg, bøg og hestekastanje og til en vis grad græspollen.

I Danmark er blomstringsperioden et par uger i april/maj kort efter birk har toppet. Sæsonen er kort og intensiv, som for birk, med meget høje koncentrationer i byer med mange platantræer, specielt lokalt i gadeniveau. Platan har en stor pollenproduktion med 8-20 millioner pollen pr. blomsterstand. Vejret lige op til og under blomstringen samt året før har stor betydning for henholdsvis pollenfrigørelse og pollenproduktion. Brug vores interaktive pollengrafer til at se statistik over platan-sæsonen de sidste fem år.

Astma-Allergi Danmarks pollenteam har siden 2007 målt platan som en fast del af vores måleprogram i København og Viborg.

Vi ved ikke hvor mange, der reagerer på platanpollen i Danmark, men pollen fra platanen kan give allergi og blive et problem herhjemme, hvis vi bliver ved med at plante plataner. En undersøgelse fra Sydfrankrig viser, at 15 procent af de ambulante allergipatienter i Montpellier reagerer på platan.

Platan og platanpollen

Platanblade- og frugter (venstre) og platanpollen. Kilde: Colorbox (tv.) og Astma-Allergi Danmark.

Platan kan blive den nye birk

Der er allerede plantet 10.000 plataner i Københavns gader. Vi er med god grund bekymret for, at platan kan blive den nye birk på sigt. Det vil betyde flere med allergi og flere symptomer for landets pollenallergikere. Kraftig beskæring kan dog begrænse pollenproduktionen.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Læs mere:

 

GUIDE: Værd at vide om pollen og høfeber

Læs vores guide om pollen og høfeber


Video: Sådan måler vi pollen

Se processen bag vores pollentællinger


Rådgivning når det passer dig

Bliv medlem og få adgang til online rådgivning

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Planteguide - app

Brug vores app PlanteGuide til at blive klogere på naturen omkring dig.

Du finder appen i App Store.

 

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Støt vores arbejde via sms

Send en SMS med teksten 'Pollen' til 1999 - så støtter du Astma-Allergi Danmarks arbejde med 50 kr.

Klik her for at læse om andre støttemuligheder.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Fokus på
Høfebermedicin