Webindholdsvisning Webindholdsvisning

CO2 øger pollenproduktion

Luftens indhold af CO2 er allerede øget med 29 % siden før industrialiseringen. Forskerne mener, at en dobling af luftens indhold af CO2 er realistisk i år 2100.

Allerede nu ser man i storbyer en fordobling af luftens indhold af CO2. Derfor kan storbyer betragtes som små mikro-scenarier for den globale opvarmning.


Mange græsser og urter forventes at reagere med øget vækst og flere blomsterstande og dermed mere pollen fx græsserne 'engrottehale' og almindelig 'hundegræs'. Enkelte studier viser, at en dobling i luftens indhold af CO2 øger pollenproduktionen for bynke-ambrosie med 61 procent.

For træerne er effekten af øget CO2 mere kompleks. Ifølge modelberegninger på eg, bøg og birk er effekten ved øget CO2 mindre, jo højere temperaturen er. Årsagen er øget respiration i forhold til fotosyntesen. Der er også en konkurrence mellem raklerne og blade om ressourcerne.

Vi ser dog allerede en øget intensitet af pollensæsonen hos træer. Dels er den totale mængde pollen på en sæson steget markant, men antallet af dage med høje pollental er også øget. 

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Læs mere:

 

GUIDE: Værd at vide om pollen og høfeber

Læs vores guide om pollen og høfeber


Video: Sådan måler vi pollen

Se processen bag vores pollentællinger


Rådgivning når det passer dig

Bliv medlem og få adgang til online rådgivning

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Støt vores arbejde via sms

Send en SMS med teksten 'Pollen' til 1999 - så støtter du Astma-Allergi Danmarks arbejde med 50 kr.

Klik her for at læse om andre støttemuligheder.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Fokus på
Høfebermedicin