Webindholdsvisning Webindholdsvisning

simple image

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Græs og bynke i haven

I Danmark er det inden for urter hovedsageligt bynke og græs, som giver problemer for pollenallergikere. Derfor skal du være opmærksom på disse i din have.

Græs og bynke giver ofte problemer for pollenallergikere, og derfor er det vigtigt at være opmærksom på dem, hvis du vil skabe en allergivenlig have.

Bynke er en meget almindelig ukrudtsplante, der vokser i vejkanter, på brakmarker, byggetomter og i skove.

Græs vokser stort set i hele Danmark – i vejgrøfter, på marker, i parker og i private haver. Til græsserne hører også kornsorterne og majs samt prydgræsser som fx elefantgræs, bjørnegræs og bambus. Sidstnævnte blomstrer dog med 75-100 års mellemrum.

Hold græs og ukrudt nede

Ved allergi overfor græs, er det ikke kun pollen, der er et problem. Saften fra græs kan også give symptomer på høfeber, fx når græsplænen bliver slået, eller når børnene leger på nyslået græs.

Årsagen er, at blade og strå går i stykker, når maskinen klipper dem af og fine dråber af plantesaft bliver hvirvlet op i luften. De fine væskedråber indeholder de samme allergener som græspollen.

Derfor er det bedst at klippe græsset, når børnene er inden døre, eller når de er afhentet. Ved at klippe plænen ofte, minimerer du mængden af græs, som blomstrer og afgiver pollen. Samtidig bør du sørge for, at det afslåede græs bliver fjernet enten ved at rive plænen eller montere en opsamler på slåmaskinen.

I forhold til bynke er det en god ide at undgå blomsterenge, da bynke let dukker op her. Og sørg for at holde ukrudtet nede i haven, så det ikke når at blomstre og afgive pollen.

Bynke og andre kurvblomster

I Danmark er det især grå-bynke, som giver personer med allergi over for bynkepollen problemer. Den tilhører slægten bynke i kurvblomstfamilien. Samtidig er den en af de få kurvblomster, der er vindbestøvet. Nogle mennesker med allergi over for bynkepollen kan normalt godt tåle at kigge på - men ikke altid tåle at røre ved kurvblomster, som fx gyldenris, kamille og mælkebøtter.

Har du allergi over for bynkepollen, så vær derfor opmærksom på, at du kan få høfebersymptomer ved direkte kontakt med andre kurvblomster.

Vær opmærksom på disse kurvblomster i haven

Brug videoen til at se et udvalg af kurvblomster, du skal være opmærksom på eller tryk på rullelisten neden under for at få et hurtigt overblik.

Kilde: Colorbox

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Læs mere:


Pjecer: Bliv klogere på høfeber

Hent vores gratis pjece om høfeber
og pollen


Interaktiv: Sammenlign pollensæsonerne

Gå på opdagelse i vores interaktive pollengrafer

 


Rådgivning når det passer dig

Bliv medlem og få adgang til online rådgivning

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Planteguide - app

Brug vores app PlanteGuide til at blive klogere på naturen omkring dig.

Du finder appen i App Store.

 

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Mikrokløver
- et alternativ til græs

Mikrokløver tilhører ærteblomstfamilien og er ikke en græs. Derfor giver den ikke problemer med pollen for græsallergikere.

Derudover er mikrokløver også slidstærkt og skal slås mindre, den binder kvælstof og skal derfor også gødes mindre og endelig er den resistent over for tørke.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Pollental-app

NYHED:
Forbedret
5-døgnsvarsling

Hent appen i App Store

Hent appen i Google Play

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Bynke-ambrosie og allergi

  • Bynke‐ambrosie tilhører kurvblomstfamilien, og er den mest udbredte ambrosie art i Europa og på verdensplan.
  • Pollen fra bynke‐ambrosie er stærkt allergifremkaldende. Symptomerne på allergi over for bynke‐ambrosie er høfeber og astma.
  • Bynke‐ambrosie vokser primært som ukrudt på agerjord, affaldspladser, i haver eller ved veje og togbaner
  • Hvis du finder planten, anbefaler vi, at du rykker den op og kommer den i en sæk til forbrænding. Husk at bruge handsker, for kontakt med planten kan give hudirritation.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Fokus på
Høfebermedicin