Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Gode råd om pollen

Når det er sæson for pollen, er det umuligt at undgå at blive udsat for pollen udendørs, for pollen kan flyve langt og kender ikke til grænser og hegn.

Men selvom du ikke kan undgå pollen, kan du mindske mængden af fx birkepollen lokalt og dermed også mindske dine symptomer ved at fælde birketræet i din egen have.

Det er individuelt, hvor meget pollen der skal til, før man reagerer. Der kan også være forskel på, hvornår på døgnet pollen bliver frigivet, og hvor meget der bliver frigivet dagligt. Generelt er der færrest pollen i luften tidligt om morgenen og sent om aftenen.

Du kan følge "Dagens pollental" fra dag til dag.

Generelt er høfebersymptomer på grund af pollen knyttet til ophold udendørs, men pollen - der er kommet ind i boligen - kan også give anledning til symptomer. Også selv om du forsøger at begrænse mængden af pollen i din bolig, vil det for de fleste være nødvendigt med daglig behandling i sæsonen for at holde symptomerne under kontrol.

Har du - trods optimal behandling - symptomer, når tallet for pollen eller svampesporer er højt, er her et par gode råd.

Gode råd udendørs

 • Husk din medicin.
 • Undgå eller begræns udendørsaktiviteter såsom idræt, hvis du får svære symptomer.
 • Mindsk pollen i øjnene ved at bruge solbriller eller cykelbriller.
 • Brug evt. en pollenmaske så du ikke indånder luft med pollen.
 • Vask eller skyl dit hår inden sengetid, så du ikke får pollen med i seng.
 • Hvis du har allergi over for svampesporer, så undgå skoven, når det er fugtigt eller lige har regnet.
 • På cykel bliver du udsat for store mængder pollen. Jo mere du anstrenger dig, jo mere pollenforurenet luft trækker du ned i lungerne. Derfor er det vigtigt, at du er velbehandlet, hvis du cykler meget og har høfeber.

Her kan du finde pollenmasker

Du kan finde pollenmasker på www.sportsmate.com. Klik på sportspleje og dernæst Masker/filtre.

Gode råd i haven

 • Lad andre slå græsplænen, hvis du har allergi over for græspollen. Mange med allergi over for græspollen reagerer også på saften i græsset.
 • Lad andre vende kompostbunken og undgå træflis i blomsterbedene.

Læs mere om fx mikrokløvergræs og alternativer til beplantning på vores sider om have for allergikere.

Gode råd i bilen

 • Hold bilens døre, soltag og vinduer lukket.
 • Installer eventuelt et pollenfilter i ventilationsanlægget.
 • Indstil ventilationen på recirkulation.

Hvis du har mange høfebersymptomer, bør du overveje, om du udgør en risiko i trafikken. Du skal jo gerne kunne se ud af øjnene, når du færdes i trafikken.

Pollenfilter i bilen

Det er muligt at få installeret et pollenfilter i bilen. Du kan kontakte din bilforhandler og spørge nærmere om filtertype, vedligeholdelse og pris.

Som udgangspunkt skal pollenfilteret tilbageholde partikler med en partikelstørrelse over 10 µm. Samtidig skal du være opmærksom på, om pollenfiltret er korrekt installeret og forny det efter anvisningen, så det ikke stopper til.

Der er ikke videnskabelig dokumentation for, at et pollenfilter i bilen giver mennesker med pollenallergi færre symptomer. Men nogle personer har dog glæde af et velfungerende pollenfilter i bilen, fx længere ture i bilen. For andre er det nok at indstille ventilationen på recirkulation. Husk dog på, at når du sætter dig ind i bilen, har du pollen med i fx håret og på tøjet.

Gode råd indendørs

 • Sørg for at få luftet ud, så du får et godt indeklima, men undgå at lufte ud midt på dagen, hvor der normalt er flest pollen i luften.
 • Pollen kan sætte sig i tøj, der bliver tørret udendørs. Brug hellere tørreloft eller -kælder. Alternativt tørretumbler i pollensæsonen. Tørring af tøj i boligen er problematisk, fordi det giver meget fugt og dårligt indeklima.
 • Gør grundig rent en gang om ugen. Så fjerner du de pollen, der sidder i støvet.
 • Tag eventuelt et brusebad før sengetid, for at skylle pollen ud af håret.
 • Har du et ventilationsanlæg i boligen, kan du undersøge, om der kan monteres et pollenfilter.

Hvor mange pollen der kommer ind i din bolig, afhænger af, hvor tæt din bolig er, hvornår du lufter ud, og hvor mange pollen du selv "medbringer" ii boligen, fx via tøj, sko og i håret. 

Pollennet til vinduet

Du kan købe pollennet, som du selv kan montere foran dine vinduer. Der findes også et firma, der monterer net efter mål.

Nettene begrænser mængden af pollen, der kommer ind i huset gennem et åbent vindue. Om det vil afhjælpe dine symptomer afhænger af, hvor mange pollen der må være i luften, før du får symptomer. Der vil altid komme pollen ind i boligen gennem sprækker, med ind i hår og tøj samt, når du åbner dører.

Pollennet kan bl.a. købes i byggemarkeder og på internettet.

Ventilationssystemer og pollenfilter

Har du et mekanisk ventilationssystem med indtag af luft i din bolig, kan du undersøge, om det er muligt at udstyre det med et pollenfilter. Hvis boligen er forholdsvis tæt, døre og vinduer lukkede og ventilationssystemet vedligeholdt og fungerer korrekt, kan du opnå at få færre pollen i indeluften.

Udeluftsventiler - fx tallerkenventiler - kan du købe med et påsat filter, der tilbageholder pollen. Du kan forhøre dig hos et byggemarked.

Luftrensere

Luftrensere har ingen videnskabelig dokumenteret effekt på allergisymptomer. I pollensæsonen bør du, på dage med høje pollental, holde døre og vinduer lukkede, og lufte grundigt ud med gennemstræk tidlig morgen og sen aften, hvor der som regel er færrest pollen i luften.

Nogle luftrensere kan dog i større eller mindre omfang fjerne pollen fra indeluften, men kun så længe pollen svæver i luften. Pollen er tunge og falder hurtigt til gulvet. Eksempelvis har græspollen en størrelse på mellem 10 og 100 µm og er mellem 2 sekunder og 3 minutter om at falde til gulvet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Allergi-planternes TOP 3
 
Danskerne er mest allergiske over for:
 

1. Græs - læs om pollentypen her
2. Birk - læs om pollentypen her
3. Bynke - læs om pollentypen her

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Fokus på
Høfebermedicin