Breadcrumb Breadcrumb

Asset Publisher Asset Publisher

Emballage kan hjælpe allergikere

En ny undersøgelse viser, at nytænkning indenfor emballage og sammensætning af indholdsstoffer kan forlænge kosmetikprodukters holdbarhed. Med mere produktudvikling kan vi derfor se frem til produkter med et lavere indhold af konserveringsmidler i fremtiden.

Foto: Colourbox

Det er ikke ligegyldigt, om kosmetikprodukter som lotion, shampoo og solcreme kommer i en krukke, tube, pumpe eller noget fjerde. En ny undersøgelse fra Teknologisk Institut viser nemlig, at emballage og sammensætningen af ingredienser kan forbedres på en måde, så det ikke er nødvendigt at tilsætte en lige så stor mængde af konserveringsmidler.
 
Visse konserveringsmidler i kosmetik er en hyppig årsag til hudallergi, og vi møder stofferne i mange forskellige produkter, lige fra creme til toiletpapir. Har du først fået allergi overfor et konserveringsmiddel, er der derfor potentielt mange produkter, du må styre udenom. En nedsættelse af mængden af visse typer af konserveringsmidler i et produkt vil give en lavere risiko for hudallergi. 

Bakterierne bliver lukket ude

Cremer og andre vandholdige produkter kan være rent guf for svampe og bakterier, og det er derfor, at man tilsætter konserveringsmidler – for at sørge for, at der ikke udvikler sig bakterier og svampe, som kan være skadelige, i produkterne. Ved at undersøge, hvor mange bakterier der kunne komme i kontakt med en lotion, fandt Teknologisk Institut ud af, hvor godt forskellige emballagetyper beskytter produktet.

Nogle af emballagetyperne er nemlig bedre til at lukke bakterier og svampe ude, og der vil derfor ikke være behov for at tilsætte lige så meget konserveringsmiddel i produktet.
 
– Produkter i en åben krukke har mere kontakt med bakterier fra kroppen, og der kan derfor ske mere forurening af produktet. Hvis man har en emballage med en form for dispenser, så er der mindre mulighed for, at man kan komme til at forurene produktet. Og når man ikke har mulighed for at forurene det, så er der behov for mindre mængder af tilsatte konserveringsmidler, forklarer AC-tekniker Jette Heltved fra Miljøstyrelsen.
 
De emballagetyper, der fungerer bedst, når det kommer til at beskytte produktet, er dispenser-systemer, som for eksempel pumper. Dispenseren gør, at man trykker den mængde produkt ud, som man skal bruge, og at ens fingre ikke kommer i kontakt med resten af produktet. 

Nuværende lovgivning gør det svært for producenterne

Hos Teknologisk Institut ser man en klar tendens til, at industrien har fokus på konserveringsmidlerne i kosmetiske produkter. 

– Vi mærker også en efterspørgsel efter løsninger, men samtidig en frustration over, at det er en svær opgave. Nogle af de standarder, man skal leve op til i dag, tager ikke højde for de nye muligheder for at sikre produkterne ved hjælp af emballagedesign. Derfor kan det være svært at sænke indholdet af konserveringsmidler i selve formuleringen af det kosmetiske produkt og samtidig opfylde standarderne, selvom det emballerede produkt er lige så sikkert eller måske endnu mere sikkert for forbrugeren, hvilket er formålet med de høje krav, fortæller Gitte Tang Kristensen, som er faglig leder i Center for Bio- og Miljøteknologi hos Teknologisk Institut.

Undersøgelsen vil forhåbentlig bidrage til løsninger, som gør det lettere for forbrugerne at styre udenom konserveringsmidler så vidt som muligt. En revidering af EU-kosmetikforordningen, der sætter standarderne for godkendelse af produkter, kan dog være nødvendig, for at producenterne kan gøre brug af de nye muligheder.
 
Undersøgelsen er en del af udviklingsprojektet MiKoKo – støttet af midler fra Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP).
Kilder: Miljøstyrelsen og Teknologisk Institut

ASTMA-ALLERGI DANMARK MENER:

Mange får allergi på grund af visse konserveringsmidler. Derfor er det også et område, hvor vi skal følge med og udnytte mulighederne for både at beskytte dem, der allerede har allergi, og for at sikre, at færre får allergi. Den nuværende lovgivning bærer præg af at være forældet, og der er brug for at revidere på EU-niveau, så der blandt andet bliver bedre mulighed for at indtænke emballage som en del af produkternes konservering. I Astma-Allergi Danmark håber vi, at Miljøstyrelsen vil gøre brug af den nye viden til en mere tidssvarende lovgivning på området, som vil være til glæde for allergikerne.

Nyhed: 04.06.2019


Web Content Display (Global) Web Content Display (Global)

Køb en Allergivenlig julebuket og støt vores arbejde

 

Glæd en du holder af med en allergivenlig buket. For hver solgt buket donerer FLOWR 10 kr. til Astma-Allergi Danmarks arbejde.

Web Content Display Web Content Display

Besøg vores bladarkiv

 

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Web Content Display Web Content Display

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Web Content Display Web Content Display