Breadcrumb Breadcrumb

Web Content Display Web Content Display

Vejret og pollen

Vejrforhold betyder alt, når vi taler om hvornår, hvor og hvor mange pollen, der er i luften. Men også for, hvornår vi slipper af med pollen igen. Så hold øje med vejrudsigten og naturens rytme, for vejret påvirker pollenmængden i løbet af døgnet, fra dag til dag og fra år til år.

Varme skidt - kulde godt

Luftens temperatur har direkte indflydelse på, hvornår planten sender pollen ud i luften også kaldet pollinering. De fleste planter afgiver mange pollen i en tre til fire timers periode først på dagen, hvor temperaturen stiger mest.

Antallet af solskinstimer er ikke kun interessant for dem, der ønsker en brun mave. Mange solskinstimer giver nemlig også mange pollen, mens skygge gør det modsatte. Det betyder, at planterne sender flere pollen af sted på en solskinsdag end på en overskyet dag.

Regn mindsker pollen i luften

Regn mindsker antallet af pollen i luften, fordi regnen vasker pollen ud af luften og ned på jorden. Regner det fx 1mm i én time, vil 65% af pollenkornene fra birk og bynke være vasket ud af luften efter en time.

Græspollen falder hurtigere til jorden, fordi de er større. Det betyder med andre ord, at jo større pollen er, jo sværere har de ved at holde sig svævende i regnvejr. Desuden sender planten ikke nye pollen af sted i regnvejr. Morgendug kan have den samme effekt.

Vindretning og hastighed - vest er bedst

I Danmark har vi mest vestenvind. Det betyder, at vestvendte kyster og specielt vestkysten ofte er gode opholdssteder for folk med pollenallergi, fordi pollen blæser ind over land.

Med hensyn til vindhastighed, så fremmer en stærk vind pollenfrigørelse, men blæsevejr kan også fortynde luftens indhold af pollen. En kraftig vind fremmer altså mængden af pollen, som planterne frigiver til luften. Samtidig fordeles mængden af pollen over et større rumfang og derved falder den samlede mængde af pollen på et enkelt sted.

Gæster kommer med vinden

Sommetider rejser pollen med vinden over store afstande. Det betyder, at vi i Danmark kan få pollen fra fx Tyskland, Polen, Sverige eller Norge afhængig af vindretning og vejrforhold. Det gælder især pollen fra birk. Pollen fra bynke-ambrosie kan også komme til Danmark så lang væk fra som Ukraine og Ungarn/Balkan, kaldet: Pannonian plane.

Web Content Display Web Content Display

Læs mere:

 

GUIDE: Værd at vide om pollen og høfeber

Læs vores guide om pollen og høfeber


Video: Sådan måler vi pollen

Se processen bag vores pollentællinger


Rådgivning når det passer dig

Bliv medlem og få adgang til online rådgivning

Web Content Display Web Content Display

Pollental-app

NYHED:
Forbedret
5-døgnsvarsling

Hent appen i App Store

Hent appen i Google Play

Web Content Display Web Content Display

Støt vores arbejde via sms

Send en SMS med teksten 'Pollen' til 1999 - så støtter du Astma-Allergi Danmarks arbejde med 50 kr.

Klik her for at læse om andre støttemuligheder.

Web Content Display Web Content Display

Fokus på
Høfebermedicin