Din hverdag
Her finder du gode råd og tips til hverdagen med astma, allergi, eksem og høfeber.
Skimmelsvampe består af lange, forgrenede tråde kaldet hyfer eller "spiretråde". Hyferne er sædvanligvis 2-10 µm tykke og danner tilsammen et helt net. Nettet hedder et mycelium, og når det bliver tilstrækkeligt stort, kan man se det med det blotte øje – fx som skimmel i badeværelset eller mug på rugbrødet.
Skimmelsvampene bruger sporer til at formere sig. De fleste skimmelsvampesporer er mellem 2 µm og 20 µm store og har forskellig form og farve. Sporerne er specialiserede i at overleve og sprede sig. De er beskyttet mod udtørring og er ofte pigmenterede, hvilket beskytter mod den skadelige virkning af det ultraviolette lys fra solen.
Skimmelsvampene er en meget stor familie, hvoraf mange gror i naturen, hvor de nedbryder organisk materiale typisk døde plante- og dyredele.
En del er også parasitiske, det vil sige, at de snylter på levende materiale, fx fluer og kartoffelplanter.
Desværre kan skimmelsvampene også godt lide fugtige boliger og tøj, køleskabe, støv og fødevarer.
Svampesporer kan leve i lang tid, fx kan sporer fra skimmelsvampen Penicillium overleve i op til 12 år i tørt miljø ved stuetemperatur.
Men, er der organisk materiale og fugt til stede, så spirer sporene og danner ny vækst af skimmelsvampe.
De forskellige arter af skimmelsvampe trives ved forskellige temperaturer, fugtighed og pH-værdi. Nogle skimmelsvampe foretrækker kølehuse, mens andre vokser udmærket ved 40°C, men de fleste har behov for et surt miljø ved Ph 5-6.
Læs artiklen fra medlemsbladet "svampesporer kommer fra markerne".