Brødkrumme Brødkrumme

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

simple image

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Dyner

Bør dyner med dun eller fjer skiftes ud, hvis man har symptomer på allergi?

Det er yderst sjældent, at vi hører om allergi over for dun/fjer. Vi kender kun til få eksempler, hvor personen har haft et erhverv, der har gjort dem udsat for fjer/dun, som fx fjerkræplukkere på et fjerkræslagteri.

Man troede ellers tidligere, at det var et stort problem. Men det har vist sig, at de allerfleste tilfælde på reaktioner i sengemiljøet, skyldes allergi over for husstøvmider, fordi testekstrakterne for dun/fjer ofte har været forurenet med husstøvmideallergen.

I Astma-Allergi Danmarks Rådgivning får vi også jævnligt spørgsmål, om husstøvmider så kan leve i dyner, puder eller madrasser af silke, uld eller latex. Men vi har ikke kendskab til dokumentation, der viser, at silke, uld eller latex adskiller sig fra fx dun, fjer eller andre materialer.

Så vil du forebygge symptomer ved husstøvmideallergi er rådet, at du skal vaske ved 60 grader. Og vær opmærksom på, at silke og uld ofte ikke tåler vask ved så høj temperatur.

I øvrigt - mange dyner og puder uden fjer/dun bliver ofte kaldt allergivenlige. Men en dundyne kan være lige så god som en syntetisk. Så nej, du behøver ikke at skifte en god dyne ud med en mærket Den Blå Krans, hvis den kan vaskes ved 60 grader, så husstøvmiderne dør.

Hvad betyder det, at en dyne er mærket med Den Blå Krans?

For at en dyne kan blive godkendt til mærkning med Den Blå Krans, stiller Astma-Allergi Danmark krav til, at den kan vaskes ved 60 grader, og at der ikke anvendes allergifremkaldende stoffer.

Det betyder, at Astma-Allergi Danmark har fuld indsigt i de anvendte kemikalier ved samtlige behandlinger under oprensningen og produktionen fx af fjer og dun.

Desuden stiller Astma-Allergi Danmark også krav til fyldets renhed (såsom støv, sand mm.) for at sikre beskyttelse mod irritation i de øvre luftveje. Vi kan deklarere både dyner med fjer/dun og syntetiske dyner, men for øjeblikket har vi kun deklareret dyner af fjer/dun.

Læs mere:

 

Allergimærket Den Blå Krans

Køb produkter med Den Blå Krans
og undgå allergifremkaldende stoffer

 


Rådgivning når det passer dig

Bliv medlem og få adgang til online rådgivning

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Hvad er husstøvmider?

Husstøvmider er små, hvide, 8-benede dyr, der måler fra 0,1 til 0,6 mm. De lever af hår og hudskæl fra mennesker og dyr, og trives derfor i sengemiljøet, hvor der også ofte er en højere luftfugtighed.

Læs mere om husstøvmiden her

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Fup eller fakta om husstøvmider

 

Læs vores artikel over fup eller fakta, når det kommer til husstøvmider.

Klik her for at læse artiklen.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Fokus på
Høfebermedicin