Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Birkesaft mod pollenallergi

Der kommer ofte nye bud på måder, du kan behandle din pollenallergi. Birkesaft mod allergi over for birkepollen er en af dem, men indtil videre findes der ingen videnskabelige undersøgelser, som underbygger teorien.

Der er ikke publiceret videnskabelige artikler, der be- eller afkræfter hvorvidt, der er allergener i birkesaft. Altså de proteiner, som du reagerer på, når du har birkepollenallergi. Men vi ved, at de findes i forskellige dele af træet, fx rakler, pollen og blade. Vi har til gengæld heller ikke hørt om allergiske reaktioner ved at drikke birkesaft.

Birkesaft tappes typisk fra træet i foråret op til at træet springer ud, så selvom der ikke i sig selv skulle være allergener i saften, kan det ikke umiddelbart afvises, at der kan ske en blanding af pollen/allergener ved selve tapningen.

Birkesaft består af vand, sukkermolekyler, aminosyrer og bestemte hormoner. Hvis der er allergener i birkesaften, er det store spørgsmål hvor meget? Fra forskning i birkeallergener ved man, at de ikke tåler syre og varme og derfor vil blive opløst ved kontakt med mavesyren. Hvis de skulle have en gavnlig effekt, skal de optages af kroppen gennem tarmen.

Så med andre ord er der ikke noget, der taler for, at birkesaft skulle have en gavnlig effekt på din allergi. Men birkeallergener kan give dig symptomer i mund og svælg, ligesom frugt og nødder kan ved krydsallergi.

Hvis du gerne vil drikke birkesaft, så råder vi dig til at prøve med en lille smagsprøve først. Oplever du symptomer i mund eller svælg, så spyt ud og skyl med vand med det samme.

Vær opmærksom på dine symptomer og kontakt læge, hvis de bliver alvorlige.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Allergi-planternes TOP 3
 
Danskerne er mest allergiske over for:
 

1. Græs - læs om pollentypen her
2. Birk - læs om pollentypen her
3. Bynke - læs om pollentypen her

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Fokus på
Høfebermedicin