Brødkrumme Brødkrumme

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Bynke

Pollensæsonen for bynke starter i midten af juli, topper omkring starten af august og klinger af mod slutningen af august. Selvom bynke er en ret almindelig ukrudtsplante, bliver pollentallet dog sjældent højt.

I Danmark er det især gråbynke, som giver personer med allergi over for bynkepollen problemer. Den tilhører slægten bynke i kurvblomstfamilien. Gråbynken er en almindelig udbredt ukrudtsplante, der vokser i vejkanter, på brakmarker, byggetomter og i skove.

Det er en rank 60 - 120 cm høj plante med rødbrun stængel og lange tynde blade, der er hvidlige på undersiden. Samtidig er den en af de få kurvblomster, der er vindbestøvet. Brug vores interaktive pollengrafer til at se statistik over bynkesæsonen de sidste fem år.

Bynke og bynkepollen

Blomstrende bynke (venstre) og bynkepollen

En enkelt bynkeplante danner omkring 50.000 små uanseelige blomster. Planten frigiver pollen sidst på natten og først på morgenen. Pollen ligger i små bunker oven på blomsterne, indtil vinden kommer og fører det væk.

Personer med allergi over for bynkepollen kan få symptomer ved kontakt med pollen fra andre kurvblomster, fx mælkebøtter og margueritter. Det er dog ikke særlig almindeligt. Derimod giver en nær slægtning til bynke - med navnet bynke-ambrosie - store problemer for personer med pollenallergi i Sydeuropa, hvilket er vigtigt at være opmærksom på ved ferie.

Mange af de bynke-ambrosiepollen vi ser i Danmark kommer sandsynligvis hertil med vinden fra Øst- og Centraleuropa. Afhængig af vejr- og vindforhold kommer de helt fra Ungarn, Rumænien, Serbien eller Kroatien, hvor det er sæson for bynke-ambrosie i august og september.

Vi anbefaler, at du rykker planten op og kommer den i en sæk til forbrænding – uanset hvor du finder den. Du skal ikke smide den på kompostbunken, da det let kan sprede frøene. Husk at bruge handsker, for saft fra planten kan give allergiske reaktioner.

Læs mere:


APP: Dagens Pollental

Download vores app og få Dagens Pollental direkte på mobilen


Interaktiv: Sammenlign pollensæsonerne

Gå på opdagelse i vores interaktive pollengrafer

 


Video: Sådan måler vi pollen

Se processen bag vores pollentællinger


Rådgivning når det passer dig

Bliv medlem og få adgang til online rådgivning

Astma Pollen Astma Pollen

ØST
VEST
ØST
El:
-
Hassel:
-
Elm:
-
Birk:
-
Græs:
-
Bynke:
-
VEST
El:
-
Hassel:
-
Elm:
-
Birk:
-
Græs:
-
Bynke:
-
DAGENS SVAMPESPORENIVEAU
POLLENVARSLING

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Fokus på
Høfebermedicin