Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Pollenkalender for læger

Den Komplette Pollenkalender for Øst og Vest Danmark er primært henvendt til læger og andre behandlere, der har brug for viden omkring samtlige pollen samt krydsreaktioner, når der ud fra patientens symptomer skal fastsættes en diagnose og behandling.

 

Almindelige krydsreaktioner til andre pollen

Den Komplette Pollenkalender kan bruges som redskab til diagnosen pollenallergi, i særdeleshed hvis der er tale om krydsreaktioner til andre pollen. Krydsreaktioner er vigtige, da de kan have indflydelse på både diagnose og behandling.

Pollen fra træer i samme familie eller hovedgruppe indeholder allergener, der ligner hinanden. Det gælder bl.a. for birkefamilien (birk, el, hassel, avnbøg) og bøgefamilien (bøg, eg, kastanje).

Det betyder fx, at patienter med birkepollenallergi kan reagere på pollen fra el og hassel og dermed udvise symptomer, selv om birkepollensæsonen enten endnu ikke er startet eller allerede afsluttet. Sjældnere ses også krydsreaktioner mellem andre grupper fx mellem bøg, eg, kastanje, ask, elm eller pil.

Særlige reaktioner for græs og bynke

Saften fra græs kan også give symptomer, fx når man slår græsplænen eller går på nyslået græs. Personer med græspollenallergi reagerer normalt på pollen fra de fleste græsarter. Herunder hvede, havre og byg, hvis man er tæt på en kornmark i blomst.

Personer med allergi over for bynkepollen kan få symptomer ved kontakt med pollen fra andre kurvblomster, fx mælkebøtter og margueritter. Det er dog ikke særlig almindeligt.

Vær dog opmærksom på mulig krydsreaktion med pollen fra den stærkt allergene bynkeambrosie, som er i fremgang i Danmark. Den blomstrer i augustoktober, kan give kontaktallergi og ses ofte steder, hvor der fodres med fuglefrø.

Almindelige krydsreaktioner til fødevarer

Det er almindeligt, at pollenallergikere har krydsreaktion og oplever symptomer på allergien ved at spise visse fødevarer. Nedenstående liste viser kendte krydsreaktioner, hvor enkelte forekommer hyppigt. Det ses sjældent, at alle de nævnte fødevarer giver symptomer hos samme patient.

Har du birkepollenallergi kan du krydsreagere med:

Frugter: Abrikos, blomme, fersken, kirsebær, kiwi, nektarin, pære, æble
Grøntsager: Gulerod, kartoffel, tomat, peberfrugt, selleri
Nødder: Hasselnød, jordnød/peanut, mandel, paranød, valnød

Har du græspollenallergi kan du krydsreagere med:

Frugter: Appelsin, melon
Grøntsager: Tomat, ært
Nødder: Jordnød/peanut

Har du bynkepollenallergi kan du krydsreagere med:

Frugter: Melon, solsikkekerner
Grøntsager: Peberfrugt, gulerod, pastinak, persillerod, selleri
Krydderurter: Kamille, persille

Sjældne krydsreaktioner til krydderier og krydderurter

Krydderier og krydderurter kan give symptomer, hvis man er allergisk over for selleri og samtidig er allergisk over for bynkepollen eller birkepollen. Reaktioner over for krydderier og krydderurter forekommer sjældent.

Følgende krydderier kan give reaktioner:

Anis, karry, merian, basilikum, koriander, oregano, dild, kommen, paprika, estragon, løvstikke, sort peber, fennikel, malurt og timian.

Sjældne krydsreaktioner til eksotisk frugt og grønt

Nogle mennesker med pollenallergi får uventet symptomer, når de spiser rå eksotiske frugter og grøntsager, fx på rejser. Har man normalt kraftige reaktioner på mad, er det en god idé at nøjes med små bidder af frugter og grøntsager, indtil man ved, om man kan tåle dem.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Fokus på
Høfebermedicin