Brødkrumme Brødkrumme

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Symptomer

Symptomer i øjne og næse

Høfeber viser sig som snue, nysen og tilstoppet næse samt røde og kløende øjne. Nogle oplever også rindende øjne, lysfølsomhed, samt hævelse af øjenlåg og af øjenslimhinden. Begge øjne vil typisk være angrebet samtidig.

Opstår symptomerne på bestemte tidspunkter af året er årsagen typisk pollen eller udendørs skimmelsvampesporer.

Nogle mennesker med pollenallergi får også kløe i svælget, når der er mange pollen i luften. Andre kan få kløe i mund og svælg, når de spiser bestemte madvarer på grund af krydsreaktioner.

Du kan blive rigtig træt, uoplagt og meget generet af dine høfebersymptomer. Nogle beskriver det næsten, som om de har influenza, når høfeberen raser.

Hvis du har høfeber i øjnene, kan det forværre symptomerne, hvis du klør dig i øjnene.
Mange mennesker med høfeber i øjnene, har også symptomer fra næsen og omvendt. Hvis du er i tvivl om dine øjensymptomer skyldes høfeber, kan du bruge en tommelfingerregel. 

I daglig tale bruger vi mest udtrykket høfeber, men du kan støde på termer som allergisk høfeber, allergisk snue, rhinokonjunktivitis, luftbåren allergi, allergisk konjunktivitis eller allergisk rhinitis.
Nogle bruger termer som sæsonbetinger eller årstidsbestemt, andre deler høfeber op i mild, moderat eller svær høfeber over kort eller længere tid.

Din høfeber kan være forårsaget af allergi over for fx pollen, svampesporer, husstøvmider, pelsdyr eller fødevarer, eller den kan være irritativt betinget:

Allergi

Pollenallergi giver typisk symptomer fra næse og øjne fra slutningen af januar til starten af september. I det tidlige forår huserer pollen fra el eller hassel, hvorefter birkepollen gør sin entre. Om sommeren er der græs, mens sensommeren byder på bynkepollen og sporer fra skimmelsvampe.
Du kan have allergi over for flere slags pollen og skimmelsvampe og have symptomer i længere tid eller i flere perioder i løbet af året.

Har du næse- og øjensymptomer året rundt, kan årsagen være allergi over for fx hund og kat, husstøvmider, skimmelsvampe indendørs eller fødevarer.

Irritation

Nogle mennesker oplever symptomer fra øjne og næse det meste af året, uden at lægen kan påvise en allergi. Det bliver ofte kaldt ikke-allergisk rhinitis.

Er dine slimhinder ekstra følsomme, får du nemmere end andre symptomer fra næse og øjne. For eksempel når du kommer i kontakt med irritanter som røg, os eller dufte. Det er ikke allergi, hvis du alene får symptomer på grund af irritanter. Det er blot et tegn på, at du har følsomme luftveje.

Høfeber og astma

Mellem 20 og 30 % af de mennesker, der har høfeber, har eller udvikler senere astma.
Der er mange lighedspunkter mellem høfeber og astma. Nogle læger mener, at ligheden er så stor, at de to tilstande er udtryk for den samme sygdom.

En forklaring kan være, at slimhinderne i næse og lunger ligner hinanden. En anden forklaring kan være, at personer med høfeber på grund af tæthed i næsen ofte trækker vejret gennem munden. Det resulterer i, at allergener og andre parikler kommer helt ned i bronkiernem hvor de kan genere luftvejene og give anledning til astma.

Den tætte sammenhæng mellem næse og lunger betyder, at personer med høfeber jævnligt bør blive undersøgt for astma.

Tænk astma, hvis du har:

  • Åndenød
  • Besværet vejrtrækning
  • Tør hoste
  • Hoste med slim
  • Hvæsende/pibende lyd på vejrtrækningen
  • Trykken for brystet

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Pollen-app

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Fokus på
Høfebermedicin