Breadcrumb Breadcrumb

Web Content Display Web Content Display

Platan

Platan er et vildvoksende træ, der oprindeligt stammer fra Østeuropa. Træet er populært i byerne i Danmark, fordi det tåler en del bilos og allerede er vant til et varmere klima. Men pollen fra platan kan give allergi.

På en skala fra 1-5 ligger platanpollens potentiale på 2-3, hvor 5 er det værste fx birk. Hovedsageligt giver platanpollen allergisymptomer, fordi det allergene stof ligner allergener i birkepollen. Men platanpollen kan også give krydsreaktioner, hvis du har allergi over for el, hassel, avnbøg, bøg og hestekastanje og til en vis grad græspollen.

I Danmark er blomstringsperioden et par uger i april/maj kort efter birk har toppet. Sæsonen er kort og intensiv, som for birk, med meget høje koncentrationer i byer med mange platantræer, specielt lokalt i gadeniveau. Platan har en stor pollenproduktion med 8-20 millioner pollen pr. blomsterstand. Vejret lige op til og under blomstringen samt året før har stor betydning for henholdsvis pollenfrigørelse og pollenproduktion.

Astma-Allergi Danmarks pollenteam har siden 2007 målt platan som en fast del af vores måleprogram i København og Viborg.

Vi ved ikke hvor mange, der reagerer på platanpollen i Danmark, men pollen fra platanen kan give allergi og blive et problem herhjemme, hvis vi bliver ved med at plante plataner. En undersøgelse fra Sydfrankrig viser, at 15 procent af de ambulante allergipatienter i Montpellier reagerer på platan.

Platan kan blive den nye birk

Der er allerede plantet 10.000 plataner i Københavns gader. Vi er med god grund bekymret for, at platan kan blive den nye birk på sigt. Det vil betyde flere med allergi og flere symptomer for landets pollenallergikere. Kraftig beskæring kan dog begrænse pollenproduktionen.

Web Content Display Web Content Display

Fokus på
Høfebermedicin